google.com, pub-9220471781781135, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Recipes and Cooking Tips: Mudakathan Keerai Kashayam & Dosai

Tuesday, August 11, 2009

Mudakathan Keerai Kashayam & Dosai

Mudakkatraan keerai (Cardiospermum halicababum). It is also called Mudakkaththaan keerai, Mudakaththaan keerai, Mudakathan keerai, Indravalli (Sanskrit), etc.
It is a herb (green leaves), used for treating Gout , Rheumatoid arthritis, Skin diseases, Cough, Nervous disorders, Piles, Dysentery, Diarrhea, etc.
It helps in curing joint pain.
It is bitter to taste. But the bitterness will reduce on cooking.

Mudakkatraan keerai Kashayam:

It is very effective to reduce rheumatic pain.


  • Boil a handful of Mudakathan Keerai along with a tablespoon of jeera and a pinch of turmeric powder in two cups of water for about ten minutes.
  • Strain and drink.
Mudakathan Keerai Dosai

  • Soak two cups of parboiled rice in water for about five hours.
  • Drain the excess water.
  • Grind with two handful of mudakathan keerai and a tsp of salt to a fine and thick pasty batter.
  • Add required amount of water, stir and make the batter thin.
  • Heat pan (Dosai kal / tawa) and grease it with oil.
  • Pour one ladle of batter and spread.
  • Pour one teaspoon of oil around the edge of dosai.
  • Turn the dosai upside down, so as to be cooked both the sides.

The keerai can also be ground to paste and mixed well with common dosa batter.


முடக்கத்தான் கீரை / முடக்கு அற்றான் கீரை / முடக்கற்றான் கீரை.

  • மருத்துவக் குணங்கள் நிறைந்தது.
  • முடக்கு வாதம், நரம்புத் தளர்ச்சி, மூட்டு வலி போன்றவற்றில் இருந்து நிவாரணம் கிடைக்கும்.
  • இந்தக் கீரையில் தோசையும் சுடலாம், துவையலும் அரைக்கலாம்.
  • சிறிது கசக்கும். ஆனால் சமைத்த பின் அவ்வளவாகத் தெரியாது.

முடக்கத்தான் கீரை தோசை:

  • இரண்டு கப் புழுங்கல் அரிசியை ஊற வைத்து, அத்துடன் இரண்டு கைப்பிடி கீரையையும், சிறிது உப்புடன் சேர்த்து நன்றாக அரைத்து எடுத்து, தோசை போல் சுட்டு சாப்பிடலாம்.
  • இரண்டு கைப்பிடி கீரையை அரைத்து, தோசை மாவுடன் கலந்து, தோசை சுட்டால், கசப்பு தெரியாது.
  • சட்னியுடன் சாப்பிட, சுவையாக இருக்கும்.



No comments: